Elektronikai referenciák

Rendelkezem mindazon ismeretekkel, melyekkel egy megfelelően dokumentált, modern, felületszerelt áramkör beültetéséhez, élesztéséhez, hibakereséséhez szükségesek. Megfelelő minőségben tudok forrasztani felületszerelt passzív alkatrészeket 0603-as méretig, félvezetőket TQFP 144-es tokozásig, BGA alkatrészeket speciális forrasztóállomással vagy flip-BGA technikával. Flip-BGA technikát ezidáig csak 64 lábú hagyományos és 24 lábú mikroBGA tokon alkalmaztam, de kedvelem a kihívásokat.
Képes vagyok 8 óra alatt 300-450 passzív alkatrészt igényes megjelenéssel, vagy 650-800 alkatrészt kevésbé szép megjelenéssel, de azonos elektronikai minőségben ültetni.
Megfelelő specifikáció esetén, nem okoz problémát számomra közepesen összetett elektronikai áramkörök, egyszerűbb mikrokontrolleres rendszerek tervezésére és legyártására, bár ezen áramkörök általában nem legkifinomultabbak, és jelentős mértékben túlméretezettek.
Az alábbiakban pár, eddig megvalósított feladatot bocsájtanék közre:
PIC-es befecskendezővezérlő
2004.-ben Szűcs Tamás keresett meg egy, hogy lenne-e kedvem egy Warthburg 1000-es motor tuningjához elektronikát készíteni. Az eredetileg kétütemű szívómotor, szívótér befecskendezőket és motorkompresszoros feltöltőt kapott. A munkában rám hárult a befecskendező elektronikájának megtervezése, elkészítése, és felprogramozása.

A szoftver egy egyszerű kettős look-up táblás keresés valósított meg. Minden harmadik megszakító vezérlésnél beolvasta az aktuális szívótér nyomás értékeket a szenzorokról és az első look-up tábla által adott pozíció segítségével a kiolvasta és beállította a második look-up táblában tárolt befecskendezési időt. Bár a rendszer jól működött szimulált környezetben, éles használatára soha nem került sor, mert Tamás közben lediplomázott és lehetősége nyílt egy gyári vezérlőegységet használnia a mérésihez.


Webszerverből adatgyűjtő
2005 őszén indult a non-profit jellegű Open Airborn Testbed Prjoject a BME Repülők és Hajók tanszékének a szervezésén belül. A terv célja elsődlegesen, egy kisméretű, repülőmodellekre felszerelhető mérés-adatgyűjtő rendszer kifejlesztése.
Ennek keretén készítettem el a korábban Simon Schultz által kifejlesztett AVREth mikrokontrolleres webszerver, mérés-adatgyűjtéshez átalakított változatát. Az eredeti áramkörből el lett hagyva a webszerver funkciót ellátó flash memória és helyette egy egyszerű biztonsági áramkör lett tervezve, ami segítségével lehetőség van a modell hagyományos modell-távirányítóval és az adatgyűjtő rendszerhez kifejlesztett protokolon keresztüli vezérlésére.
A rendszer jelen pillanatban sokadik fejlesztési fázisában van, mert közben számos olyan igény és probléma merült fel, amit a project jelenlegi anyagi és egyéb erőforrásaival csak nehézkesen kerülhetőek meg.


Kisteljesítményű, műveleti erősítős, VHF TV adóvégfokozat
Ezen egyszerű áramkör a klasszikus fülhallgató-erősítő implementálása nagyfrekvenciás technológiára.
Érdekessége, hogy az alkalmazott félvezető áramkörök egyike sem RF adótechnikára lett tervezve, a műveleti erősítő videojel erősítő, a tranzisztorok pedig nagysebességű kapcsolótranzisztorok.
Az erősítő kimeneti teljesítménye 12V tápfeszültség esetén kb. 1W, a gyakorlati mérések alapján nyílt terepen 1-1.5km hatótávolságot biztosít.

Dashboard
2004-ben a Thyssenkrupp Nothelfer Kft.-nél kaptam feladatul egy meglévő kapcsolódoboz sorozatban történő gyártásának elektronikai technologizálását. A korábban 4-6 munkaórát igénylő doboz, a megfelelő nyomtatott áramkör megtervezése után összesen 30 perc alatt szerelhetővé vált. A tervezésnél figyelembe kellett venni, hogy ugyanazon panel felhasználható legyen két különféle konfigurációban történő alkalmazásnál.
Ezen berendezés a későbbiek folyamán 30 darabos kisszériában készült.
A doboz előlapjának a grafikai terveit Baranyai Zoltán kollégám tervezte.

Egy fényes ötlet
Kompakt fénycsövek újrahasznosításával foglalkozó cég keresett meg a fénycsövekben található gyújtó-elektronika újrahasznosítási lehetőségének vizsgálatára.
A feladat egyrészt az általuk biztosított, használt fénycsövek elektronikáinak gyors vizsgálati módszerének kidolgozása, és ezen elektronikákon alapuló termék megtervezése.
A gyors vizsgálat részére elkészült egy egyszerű, megy-nemmegy alapú vizsgálati berendezés.
Elkészült, és kis darabszámban legyártásra került egy univerzális, műanyag készülékház, aminek a segítségével a gyújtóelektronikák felhasználhatóvá váltak hagyományos fénycsövekkel történő alkalmazásra.

Wattfaragás
Webterminálok gyártására szakosodott vállalkozás keresett meg, egy újonnan kifejlesztendő, alacsony fogyasztású, olcsó webterminál energiafelvételének csökkentésre történő megoldás keresésére. A webterminál kijelzőhibás notebook alaplapok és olcsó 14-15"-os képátlójú monitorok alkalmazásával készültek volna. A rendszer elsődleges vizsgálata kimutatta, hogy az energiafelvétel tetemes részét az alkalmazott monitorok floureszcens háttérvilágítása teszi ki.
Első lépésben egy folyamatosan bővíthető elrendezésű nyomtatott áramkör készült el, ami 20- 100 db. SMD fehér LED befogadására alkalmas. A LEDek 5-ös csoportonkénti beültetésével lett meghatározva a megfelelő kontrasztarányt biztosító elrendezés. A mérések azt mutatták, hogy a ledsorok alkalmazásával a monitor teljesítményfevétele 18W-al csökkent. Ezen érték tovább csökkent a készenléti mód és a környezeti fényviszonyokat figyelembe vevő automatikus kontraszt szabályozás alkalmazásával.