Mechanikai referenciák

Kreatív ember lévén, szeretek barkácsolni, bütykölni. Ezen hobbim és a repülőgépszerelői végzettségem, nagy segítségemre volt a Kenwood Electronics Bretagnenál eltöltött időm alatt, mert számos esetben kerültem szembe olyan mechanikai problémával, melynek a gyors megoldásához szükség volt unorthodox, ad hoc megközelítésre.
Ismerem az alapvető fémmegmunkáló berendezések, használatát és kezelését.

Modell generátor
Az Open Airborn Testbed projecttel közösen fejlesztett telemetria rendszernek a fejlődésével arányosan nőtt a teljesítmény igénye. A végleges kiépítésben a rendszer 35W teljesítményt vett fel 5V tápfeszülségnél, ez a rendszer táplálására használt 2700 mAh-s akkumulátorokkal 15-20 percre csökkentette a mérésre fordítható időt.
Felmerült az akkumulátorok számának a növelése, de a rendszerbe bevitt tömeggel nem állt arányban a rendelkezésre állási idő növekedése. Megoldásként a modell meghajtására használt kisméretű belsőégésű-motor generátorral való ellátása merült fel.
A fejlesztés keretében meghatározásra került az optimális generátor szerkezeti kialakítása, az alkalmazott mágnesek és a meghajtást biztosító motor függvényében. A mechanikai tervek elkészítése után a generátor alkatrészei kézzel lettek elkészítve.
A mérés során a generátor 42W teljesítményt adott le.

Alumínium félgyártmányok
Egy törött váltókarral kezdődött minden. Jó tíz évvel ezelőtt, kamaszfejjel, sikerült eltörnöm a családi motor váltókarját. Mivel nem sikerül hozzá megfelelő pótalkatrészt vásárolnom, ezért az újragyártás mellett döntöttem. A kísérlet, ha nem is tökéletesen, de sikerült és azóta kisebb nagyobb kihagyásokkal készítek, különféle alumínium alkatrészeket.
Jelen pillanatban egy kb. 4 kg alumínium befogadására alkalmas, faszén tüzelésű kohóval rendelkezem, melynek a segítségével képes vagyok anyagvesztéses és hagyományos öntési technikával öntvényeket készíteni.